top of page

Hoe heel je van een achillespees-ontsteking?

Bijgewerkt op: 21 okt. 2022

Als je immuunsysteem is verzwakt kun je dat merken aan het ontstaan en terugkeren van (chronische) ontstekingen. In bijvoorbeeld je schouders of arm (slijmbeursontsteking), in je oor (oorontsteking) of van je huid (wondroos). De eerste reactie is vaak: 'De ontsteking moet weg'. Hoe zou het zijn om eerst te luisteren wat je lijf nodig heeft? Het immuunsysteem is een wegwijzer die je wil helpen om de balans te herstellen en het helend vermogen van je lijf te stimuleren. Hoe doe je dat?

Bijna dagelijks sport en/of beweeg ik. Of het nu gaat om wandelen, rennen, badmintonnen of mountainbiken … ik vind het heerlijk. De belasting van mijn lijf luistert daarbij nauw, zeker nu ik wat ouder word. Vrijwel al die jaren ben ik gelukkig klachtenvrij gebleven.


Enige jaren geleden kreeg ik echter last van mijn rechter achillespees. Deze witte spier begon signalen van irritatie, spanning en/of pijn af te geven. Er was overigens geen sprake van een scheur. Ik had de keuze om te stoppen met bewegen. Dat wilde ik niet. Ik kon ook een injectie laten zetten. Mijn visie: niet gewenst. Van een fysiotherapeut kreeg ik een oefening om de spieren te versterken. Tevergeefs; mijn spieren waren voldoende ontwikkeld.

Op een bepaald moment kreeg ik het inzicht dat het verbeteren van de doorbloeding van de pees, die stagneerde, wel eens werkzaam zou kunnen zijn. Een goede doorbloeding van deze ‘witte spier’ zorgt in de meeste gevallen voor herstel. Je lijf maakt van nature een helende beweging. De doorbloeding bevorderen kan met acupunctuur. Na twee behandelingen was de ontsteking verdwenen.

Nog beter werd het toen ik dit op eigen kracht kon onderhouden. Word je eigen acupuncturist! Dat deed ik – in het geval van de rechter achillespees – door de pezen van mijn linker pols flink te masseren. Veel verbindingen in het lichaam kennen een gekruist verband. Na drie minuten masseren namen de klachten in de pees telkens af.


In de energetische visie op helen is het doel dat de energie weer gaat stromen. Wanneer de klacht terug blijft komen, is het zaak om een laag dieper te gaan kijken. Wat maakt dat de doorvoer stagneert?


Tijdens de laatste periode met klachten bleek de klacht aan te houden. Ik bezocht mijn holistisch therapeut. Hij bespeurde dat ik diep vanbinnen onzeker was over de kansen van mijn nieuwe praktijk. Het gebrek aan zelfvertrouwen had gevolgen voor de doorbloeding van met name de achillespezen! Toen ik mijn vertrouwen had hervonden, verdween de klacht.

133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page