top of page

Loopbaan: ingeving volgen

Bijgewerkt op: 7 jul. 2022

Ik ben ervan overtuigd dat je blij wordt van je werk als je inspiratie ervaart. Ik heb op cruciale momenten mijn ingevingen gevolgd, en dat gaf me angst en veel energie...

Na mijn studies theologie en communicatie ben ik op Radboud Universiteit Nijmegen gaan werken in een communicatie-functie. Na de universiteit werd ik ondernemer; samen met een vennoot leidde ik jarenlang een goedlopend bureau voor communicatie en vormgeving.

Slapeloze nachten

Toen ik mij na zestien jaar beraadde op de koers, investeerde ik al volop in de aandacht voor mijn lichaam. In een van de slapeloze nachten kreeg ik de ingeving om uit het bedrijf te stappen. Mijn omgeving verklaarde me voor gek. 'Je gaat toch niet een goedlopend bedrijf, een mooi netwerk en een goed inkomen zomaar opgeven?!’


Voor mij was de keuze helder. Vanuit een soort geruststelling voor mijn directe omgeving heb ik mijn ingeving ‘onderzocht’ met een beroepskeuzetest en een loopbaancoach. Enige tijd na de wending werd me ten volle duidelijk hoe waar de ingeving was. Ik moest uit het vak van communicator stappen om innovator te kunnen worden.

Ingeving

Zo’n keuze vanuit intuïtie kan gepaard gaan met angsten. Je volgt een ingeving, terwijl nog niet duidelijk is of en hoe het zich zal voltrekken en of je behoefte aan zekerheid ook hiermee gediend is. Je zet een stap buiten het gegroeide kaartenhuis vol schijnzekerheden, dat je zo lang identiteit en zekerheid heeft verschaft. Dat kan beangstigend zijn. Als die angsten gevoeld kunnen worden, en als je weet dat er naast angst ook verlangen aanwezig is, weet je dat het ergens over gaat en dat het voor jou klopt.

Lagen

Ik ‘wist’ dat de stap tot verandering me veel zou brengen en dat kan ik nu jaren later ten volle beamen. Ik heb geleerd om kwetsbaar te durven zijn. Nog steeds ervaar ik overigens dat oude lagen van controlezucht en angst niet meer bij mijn huidige persoonlijkheid passen en soms toch om aandacht vragen.


Antenne

Wat is er nodig om die intuïtie te kunnen ontvangen? Dat begint met contact (leren) maken met je lichaam. Jouw lijf is de antenne om de ingeving in je naar boven te laten komen komen. Daartoe heb je ruimte nodig. En die ervaar je beter als in je lijf bent met de aandacht.


Bij een wending in je loopbaan geef je een deel van je controle weg. Vaak meldt angst zich dan ook. Dat is heel begrijpelijk, want ieder mens houd ook van voorspelbaarheid en zekerheid. Die angst mag er zijn. Probeer het verlangen van de gewenste verandering naast de angst toe te laten. Angst én verlangen houden je in balans.


Zo wordt je lichaam een bron van helderheid, kracht en richting.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page