top of page

'Mijn schouders zitten vast'

Bijgewerkt op: 17 aug. 2020

Je staat ’s ochtends op. Vrijwel meteen voel je de spanning in je schouders of in je benen. Nee, niet weer, hè? Wat doe ik niet goed? Hoe kom ik van die spanning af?

In veel gevallen wijst spanning in je lichaam op een verkeerde omgang met je lijf. Omdat je gevaar ervaart - door teveel werk, teveel prikkels, onzekerheid over je toekomst - schiet je in een vlucht- of vechthouding. Daar is niets mis mee. Tenminste, als die ook weer voorbijgaat.

Maar in veel gevallen wordt het vechten of vluchten chronisch van aard. En dat komt omdat je geen contact maakt met dat wat die vecht- of vluchtreactie uitlokt. Je wilt de dreiging en het ongemak beheersen en niet toelaten. Op het moment dat je de onderliggende gevoelens gaat ‘managen’ met je hoofd, groeit de spanning in je lichaam.

Luisteren

Spanning in je lijf is een uitnodiging om te luisteren naar het onderliggende gevoel. Dat vraagt vertraging, moed en de bereidheid om te luisteren zonder oordeel. Waar ben ik bang voor? Wat maakt me zo boos? Of, wat maakt me verdrietig?

Als je in staat bent contact te maken met het gevoel onder de spanning, wordt het lijf zachter, opent het zich en kun je luisteren wat het van je vraagt. Is het nodig om mijn grens naar mijn werkgever beter te verwoorden? Hoe neem ik afstand van die dwingende collega die me telkens boos maakt? Of, kan ik het verdriet rond het overlijden van mijn vader nu ten volle toelaten?


Als je dat kunt, verdwijnt de spanning. Probeer het maar. Nog beter is om daar hulp bij te vragen; in het begin is het soms moeilijk om met je aandacht in je lijf te zijn en te voelen. Met lichaamsgericht coachen leer je dat.

92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page