top of page

Van angst naar vrijheid

Bijgewerkt op: 22 dec. 2020

Midden in de nacht wakker worden en angst ervaren. Wie overkomt het niet?

Vaak gaat de angst over situaties die kúnnen gebeuren, maar zelden zich zó voordoen.

Hoe kun je je lichaam tot helper maken, waardoor de angst verandert in vrijheid?

Er zijn genoeg dingen in mijn leven waar ik bang voor ben. Angst om de werkbelasting niet aan te kunnen. Bang zijn om het financieel niet te redden. Angst is altijd lastig. De eerste reflex is om hem te controleren of ervoor weg te lopen.

De angst gaat samen met verkramping in mijn buik of spanning in mijn borst. Mijn denken maakt de angst vaak groter. Ik kom dan in een carroussel van gedachten en lichamelijke reacties die niet meer te stoppen lijken te zijn. Angst sluit af en lijkt alles stil te zetten.

Zou ik me anders tot de angst kunnen verhouden? Hoe kan ik de angst veranderen in een vrij(er) gevoel?

De eerste stap is om beter naar mijn gedachten te kijken. Wanneer negatieve gedachten opkomen en het stuur overnemen, wordt de angst vaak alleen nog maar groter. Ik kan uit de vicieuze cirkel stappen door op te houden mijn gedachten te geloven. Angst is niet met denken te stoppen.

Stap twee is om in te zien dat angst om contact vraagt. Er dus niet voor weg te willen lopen of er tegen te vechten. En ook niet te verstoppen. De kunst is om de angst toe te laten door hem te aanvaarden. Er is angst in mij. Punt. Verder hoef je even niets te denken of te voelen. Alleen de vraag is hoe je dat doet.

Nu komt de derde stap. Leren om contact te maken met de angst vraagt om contact te maken met de ruimte in mijn lichaam. Dat klinkt vaag. Laat het me uitleggen.

We zijn het contact kwijt geraakt met alles wat om ons heen en in ons is en waar je deel van bent: energie. Dat contact maken lukt minder goed als je de angst wilt controleren of ontlopen… Je hoofd denkt dat je een autonoom individu bent dat afgescheiden is van alles dat er is. Onze reactie op angst leidt tot geslotenheid, verwijdering en afzondering. Je bent de ruimte kwijt die nodig is ome contact te maken met de energie die op dat moment angst is.


Als je aanwezig bent in je lichaam, zonder dat je je vereenzelvigt met je gedachten en gevoelens, ontstaat de ruimte om in het moment te zijn. Je lijf helpt je zo om de angst die door je heen wil toe te laten. Contact maken met je lijf leidt tot het toelaten van de angst. De ruimte is te ervaren in mijn lichaam. Ik ben dan de angst niet, die wil alleen door me heen en ik ben er bij. Zonder iets te willen veranderen.

De angst verandert dan langzaam. Niets meer en niets minder. In plaats van er van weg te willen gaan, durf ik de angst toe te laten en door mij heen te laten gaan. Ik verwelkom dat waar ik het meest bang voor ben. En steeds wanneer ik de moed heb om dit te oefenen, voel ik dat de sensatie verandert. Dat het lichter wordt, heelt. De angst komt en gaat. Soms ervaar ik dan momenten van vrijheid omdat ik ruimte, openheid en ontspanning ervaar.

Sommige angst is oud en wil ‘naar buiten’. Soms is de angst een helper; vermijd teveel werk, of die keuze of die ontmoeting. Maar vaak is het denkbeeldige angst die gevoed wordt door eerdere ervaringen. Daar hoef je dus niks mee; die wil alleen gezien worden.

Nog steeds zijn er soms krachten die me uit evenwicht brengen. Dan mag ik in mijn lichaam komen, me openen en laten komen wat komen wil. Gewoon er bij zijn en blijven. Met aandacht. Zo word ik vrijer. Ik ben aanwezig in de ruimte waar de angst doorheen wil. En zo wordt mijn lijf een helper om vrij te kunnen zijn.


Als lichaamsgericht coach ondersteun ik je om de angst te ervaren en toeschouwer te worden van de sensatie. En hoe je van kramp en spanning tot ontspanning en vrijheid kunt komen. Van stilstand naar beweging. Je bent van harte welkom!

159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page