top of page

Een hond kan je veel leren

Veel mensen beginnen met hun aandacht altijd bij anderen. Ze hebben bevestiging nodig, vrezen de ander of ze willen aandacht krijgen om te weten dat ze erbij horen. Het gevolg is dat je jezelf overslaat en niet weet wat er in jou leeft, wat je nodig hebt en wat je ruimte en begrenzing is. Dat kan vervelende gevolgen hebben.

Om te onderzoeken waar jij bent met je aandacht, kan deze metafoor je wellicht helpen. Immers, jouw omgang met honden kan wel eens zeer verhelderend werken. In ieder geval heeft het mij ontzettend bewust gemaakt hoe ik alsmaar voor mezelf vluchtte en vervolgens bedreigd werd.


"Ik loop één of twee keer per week hard in een bosgebied tussen Nijmegen en Groesbeek. De eerste jaren overkwam het me regelmatig dat ik achtervolgd werd door een hond, en soms wel door twee honden. Ik sloeg op de vlucht en vreesde voor een beet. Soms werd ik gebeten in mijn kuiten of benen. Dat was natuurlijk erg vervelend.


Een discussie met het baasje over het aanlijnen of in toom houden van de hond(en) leverde vaak boosheid en onbegrip op, voor beide partijen. 'Dit is losloopgebied, ga maar ergens anders rennen!'


Op een bepaald moment werd het me te veel. Ik kwam een mevrouw tegen met twee honden. Ik stopte abrupt en vroeg haar om raad. Haar advies was heel duidelijk: ‘Een hond ziet op afstand dat jij een prooi bent. Je slaat op voorhand al op de vlucht en straalt angst uit. Jij rent weg voor je angst. Zij jagen achter de prooi aan, mede om hun baasje te beschermen. Probeer een volgende keer jezelf groter te maken en uit te stralen dat de ruimte waarin jij je bevindt, jóúw ruimte is'.


Wonderwel had dit inzicht succes. Vanaf dat moment richtte ik mijn aandacht op mijn lijf als er een hond naderde. Ik was bewuster aanwezig in mijn lijf, nam meer ruimte in en was het signaal aan iedere hond helder: blijf op afstand, hier kom ik aan!"


De boodschap is duidelijk: als je begint met het richten van de aandacht in je eigen lijf, ervaar je meer aanwezigheid, ruimte en begrenzing. Een behoefte als veiligheid vind je dan als eerste in jezelf, en niet door te vluchten of het bij een ander te zoeken.

Comments


bottom of page