top of page

Boosheid is een helper

Bijgewerkt op: 16 jul. 2020

Velen gooien hun boosheid bij een ander neer of ze onderdrukken het. Beide keuzes verhinderen je om contact te maken met de boosheid. Boosheid is een zeer gezonde emotie. Boosheid wil je iets duidelijk maken...


Boosheid is een lastige emotie. Hoe kun je er op een constructieve manier contact mee maken? Als je ervoor kiest om de boosheid eruit te gooien, schaad je relaties en verlies je de verbinding met anderen. Als je ervoor kiest om de boosheid te onderdrukken, kunnen er op termijn klachten ontstaan, zoals depressie, lage rugklachten, migraine, spierspanning of slaapproblemen. Opgekropte boosheid kan je op den duur letterlijk vergiftigen. Boosheid wil gezien en vooral gevoeld worden. Boosheid vraagt om te luisteren naar de onderliggende boodschap... Hoe bevrijdend kan boosheid zijn!

Driegangen

Een mooi voorbeeld hoe je met boosheid kunt omgaan is een persoonlijke ervaring. Ik had een hotel geboekt op de Veluwe, om drie dagen te kunnen wandelen en schrijven. Twee dagen voor vertrek belde een aardige mevrouw van Fletcher hotels me met de vraag of ik de eerste avond gebruik wilde maken van het driegangen menu met vijf euro korting. Ik was wat verbaasd en zegde gelijk toe dat ik dat wilde, om het gesprek snel te kunnen afronden.


Ik was nog bezweet van een uurtje sporten en liep naar de keuken, toen de telefoon weer ging.

Het was dezelfde mevrouw: ‘Ik zie dat u twee nachten bij ons logeert. Wilt u de tweede avond ook gebruik maken van ons aanbod?’ Ik ontplofte. ‘Wat een marketinggedreven vorm van gastvrijheid!’ brieste ik. ‘Van die vijf euro kan ik nog niet eens glas wijn kopen. U probeert mij op voorhand te lijmen om uw omzet veilig te stellen!’ Ik eiste vervolgens haar excuses. Helaas kreeg de verbouwereerde dame deze woorden niet over haar lippen. Het gesprek werd voortijdig verbroken …


Ik liep terug naar de keuken en kwam enkele momenten later tot inkeer. Ik beluisterde mijn boosheid: ’Huub, wat heb je een jaar geleden met jezelf afgesproken?’ ‘Je zou nooit meer in een Fletcher hotel logeren! En nu doe je het weer!’ Ik was een jaar eerder al tot de conclusie gekomen dat ik niet nóg eens vernederd wilde worden door bij aankomst mijn kenteken af te geven, meteen te moeten betalen en een handtekening te moeten zetten onder mijn persoonlijke gegevens (die ze al in hun bezit hadden).


Spijt

Ik belde meteen terug. ‘Ah, bent u die meneer die zo boos is geworden! Momentje, ik verbind u door met mijn collega’. Ik kreeg een bedremmelde stem aan de lijn en sprak de woorden uit: ‘Mevrouw, het spijt me zeer dat ik zo boos geworden, die boosheid heeft niets met u te maken.’ Ik hoorde een bescheiden stem: ’Ah, wat lief.’ En opgelucht rondden we het gesprek af. Om trouw te blijven aan mijn voornemen maakte de boosheid mij duidelijk dat ik daar voortaan ook naar moest handelen.


Om boosheid te kunnen voelen en te kunnen uiten, is het zaak om voorrang te geven aan je lijf. Soms is het nodig om heel lang en hard te slaan met een stok op een dik kussen. Vaak volstaat het al om - met aanraking - de woede welkom te heten en te uiten. Schreeuwen, vloeken, jammeren en alles eruit gooien kunnen dan heel heilzaam zijn.


Boosheid is in veel gevallen een helper. Het maakt je duidelijk dat je bijvoorbeeld onvoldoende trouw bent geweest aan je eigen waarden of grenzen. Of dat je je je te veel hebt aangepast aan de wensen van een ander; je hebt onvoldoende een grens getrokken. Of hebt met je mond beleden dat je het eens bent met de ander, terwijl je hart een heel duidelijk ‘nee’ laat horen.


Vriend

Boosheid of woede voelen kan ook een belangrijke bron van energie zijn. Het kan je verlangen helpen waarmaken door er krachtige aandacht aan te geven. Luister in alle gevallen, als je boosheid voelt, wat het je wil zeggen. Zo wordt boosheid een vriend die je dichter bij je eigen ruimte brengt.

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page