top of page

Een magazijn voor emoties

Eind april ben ik verhuisd. Ik ervoer in de aanloop - en ook op de dagen erna - spanning in mijn lijf. Verhuizen staat in de top drie van stressvolle gebeurtenissen. En alsof dat niet genoeg was, werd ik kort na de verhuizing geraakt door groot verdriet.In de week na de verhuizing herdacht ik (voor het eerst) de verjaardag van mijn overleden geliefde. En een dag later stierf plotseling mijn beste vriendin! Hoeveel emoties kan een mens aan?


Ik merkte in die eerste week na mijn verhuizing dat mijn lijf op slot ging. Ik was gespannen, voelde weinig en kon nauwelijks contact maken met mijn lichaam. En dat was ook maar goed ook. Het was simpelweg allemaal teveel.

Ons lichaam is heel slim. Om te kunnen overleven is het in staat om niet-geuite en onbewuste emoties letterlijk op te slaan. Dat gebeurt in de vorm van chemische verbindingen. Mijn organen, spieren en bindweefsel hebben mij geholpen door de gevoelens tijdelijk voor me op te slaan. Mijn lichaam werd een magazijn voor emoties.


Om gezond te blijven is het wel belangrijk om de opgeslagen emoties op een later moment toe te laten en te herbeleven. Dat gebeurde bij mij ruim twee maanden later. Mijn lijf gaf volop signalen. Achter de computer kreeg ik rsi-achtige klachten. En vooral ’s avonds en ’s nachts vroegen de spanningen in nek en schouders mijn aandacht. Ik sliep minder goed.


Ik herkende gelukkig de signalen. Ik wist dat het tijd was om contact t maken met de angst en het verdriet achter de spanningen. Zo was ik in staat gericht de balans te herstellen in mijn lijf. Zo heb ik bewust momenten ingepland om te vertragen en te voelen. En ben ik wat vaker naar de bossen gegaan. Ook was de hulp van een collega-masseur zeer welkom.


Nu ben ik weer in evenwicht en ervaar ik ruimte en ontspanning. Dat is heerlijk.

Voel jij spanningen in je lijf? Heb jij gevoelens waar je moeilijk contact mee kunt maken? Zoek je hulp om er contact mee te leren maken? Ik help je graag. Met lichaamsgericht coaching. Je bent van harte welkom

Comments


bottom of page