top of page

Leg een beertje op je buik

De nervus vagus is één van de twaalf centrale zenuwen. Hij is een van de belangrijkste. Hij zorgt namelijk voor je lichamelijke en emotionele welzijn. De zenuw loopt wijd vertakt van je brein naar de vitale organen. Deze tiende zenuw heeft een grote invloed op de staat van spanning en ontspanning. De zenuw tast voortdurend de externe en interne omgeving af op mogelijk reëel en denkbeeldig gevaar en stuurt signalen naar het lijf, met als mogelijke reactie: ontspannen, vechten of vluchten.

Als de zenuw veerkrachtig is, weet het onderscheid te maken tussen dat wat ons op scherp kan zetten en dat wat het sein ‘veilig’ geeft. Het is belangrijk om gericht te kunnen ontspannen, zodat de nervus vagus gerust gesteld wordt en het teken geeft aan het lijf dat de kust veilig is en kan ontspannen. Er zijn vele manieren om de centrale zenuw te helpen.


Een warm bad kan helpen. Een boswandeling. Sporten. Gerichte ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of tai chi zijn ook behulpzaam. Je bewust zijn van je grenzen en deze communiceren. Samen een kop koffie of een biertje drinken geven ook ontspanning.


En, uiteraard, aangenaam huidcontact is heel krachtig. Ga tegen je partner liggen, laat je omhelzen en geruststellen. Vaak kun je dan zo je centrale zenuw geruststellen en kom je in een meer ontspannen staat. Ikzelf leg wel eens voor het slapen gaan zowel een hand op mijn hart en onderbuik; zo maak ik bewust contact met mijn lijf en verplaats ik mijn aandacht.

Wat ook wil helpen bij onrust als gevolg van piekeren of stress is een pluchen beer of gewoon een kussen. Het beertje ligt steevast naast me (ja, de meeste nachten slaap ik alleen …). Ik ga dan op mijn rug liggen, leg de zachte beer op mijn buik en sla mijn armen om hem heen. Het gevolg is dat de nervus vagus het signaal ‘veilig’ gaat volgen. En in acht van de tien gevallen stopt mijn malen en zorgen maken, en al snel zak ik (weer) in een diepe slaap.


Dit is één van de negen praktische tips om beter te ontspannen. Lees meer in mijn boek 'Lijfkracht. Sleutel tot ontspanning, heling en ruimte'. Het is hier te bestellen.

163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page